piątek, 13 listopada 2015

SAŁATKA Z BULGUREM, SZYNKĄ I OGÓRKIEM

Kolejna odsłona sałatki z  pyszną kaszą bulgur jako głównym składnikiem. 
 Oprócz walorów smakowych jej zaletą jest też szybkość przyrządzania i sytość. Za sprawą kaszy, która ma dużo błonnika po zjedzeniu 
niewielkiej porcji jesteśmy syci przez długie godziny.
Więcej o tej pysznej i zdrowej kaszy możecie przeczytać we wstępie do kaszotta z kaszy bulgur.


Składniki:
  • 1 woreczek (100g) ugotowanej kaszy bulgur
  • 3 ugotowane jajka
  • mała puszka kukurydzy (200g)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 200 g szynki konserwowej
  • biała część 1 pora
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • szczypiorek

Wykonanie: 


Jajka, ogórki, szynkę i pora kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekany szczypior. Ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.