wtorek, 13 października 2015

PAPRYKARZ Z ŁOSOSIA Z KASZĄ JAGLANĄ

Bardzo lubię domowy paprykarz. 
Jest niesamowicie zdrowy i ... niesamowicie pyszny! Jak już zaczyna się jeść, nie sposób sie od niego oderwać.  Na blogu jet już przepis na paprykarz z białą kaszą gryczaną oraz na paprykarz z ryżem. Obydwa robione na bazie wędzonej makreli. 
Dziś mała innowacja - paprykarz z kaszą jaglaną i wędzonym łososiem. Niesamowicie delikatny zarówno w konsystencji jak i w smaku. 
Polecam gorąco. 



Składniki: (na dużą porcję)
  • 2 kawałki wędzonego łososia (u mnie filet o wadze ok 200g)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • cukier
  • ketchup (do smaku)
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • olej




Wykonanie:


Kaszę przepłukujemy na sicie zimną wodą ok 2-3 minuty. Czynność ta pozwala pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie gotujemy ją na małym ogniu w 1.5 szklance wody ok 15-20 minut. Łososia rozdrabniamy widelcem na mniejsze cząstki . Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie blendujemy wraz z rozdrobnionym łososiem. Do zblendowanej masy dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, kaszę, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.