poniedziałek, 28 września 2015

MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu Cynamonowe szczęście. Spodobało mi się proste, szybkie, apetyczne ciasto, bo takie lubię piec (i jeść rzecz jasna) najbardziej. Zaciekawiła mnie jogurtowa warstwa, którą wylewa się na murzynkowy spód ciasta.  
I ... nie rozczarowałam się, ani trochę. 
Ciasto robi się bardzo szybko. Przepis jest niesamowicie prosty i nie wymaga extra produktów. Czyli już na początku same plusy :)). 
Po upieczeniu i wystudzeniu autorka przepisu odwróciła ciasto do góry nogami tak, że warstwa jogurtowa stanowi u niej spód ciasta. Ja zostawiłam ciasto w takiej formie, w jakiej je upiekłam, nie widziałam potrzeby odwracania go. Co do smaku to ... kolejne superlatywy :) 
Odpowiednio słodki, pyszny wilgotny murzynek, a na nim delikatnie gładka  warstwa czegoś, co nie przypomina w smaku ani jogurtu, ani sera, ani żadnej pianki ... 
W każdym razie jest to coś pysznego, 
i następnym razem podwoję ilość składników, aby ta pyszna, jogurtowa warstwa była zdecydowanie wyższa .



Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm)
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła/margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z wystudzoną masą kakaową, a następnie wsypujemy do niej  mąkę z proszkiem do pieczenia. Ja robiłam to bez miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy. 
  
Składniki na masę jogurtową:


  • 700 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
Jogurty miksujemy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy, aby masa była gładka.

Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą, lukrem lub zostawiamy bez polewy.