niedziela, 13 września 2015

KUBECZKOWE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI

To proste ciasto pewnie zna większość z Was. 
Cała filozofia polega na odmierzaniu składników tym samym kubeczkiem po jogurcie. Zachowujemy w ten sposób odpowiednie proporcje. 
Zamieszczone poniżej ilości są dopasowane do mojego smaku. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru i ilość oleju, i wg mnie 
w tej wersji ciasto wychodzi idealne 💚



Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm)

  • 1 kubeczek jogurtu greckiego (mój 330g)
  • 1,5 kubeczka cukru (w oryginale 2, zmniejszyłam ilość)
  • 3 kubeczki mąki
  • 3/4 kubeczka oleju (w oryginale 1, zmniejszyłam ilość)
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli

Owoce: u mnie borówki i morele


Opcjonalnie: kruszonka lub wiórki kokosowe



Wykonanie: 



Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu -  skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut.