wtorek, 8 września 2015

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

Trudno mi wstawić jeden odnośnik do strony, z której pochodzi ten przepis. Pierwszy raz trafiłam na niego daaawno temu, zaciekawił mnie, ale jakoś nie było okazji, aby z niego skorzystać. 
Przepis poszedł w zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na blogu Moniki. Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja! 
Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!). 
Proporcje podaję po mojej modyfikacji.



Składniki: (foremka 21cmx31cm)

  • 2,5 szklanki mąki (u mnie krupczatka)
  • 200g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)
  • aromat cytrynowy

Dodatkowo:

  • 8 jabłek średniej wielkości
Polewa:

  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie: 

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy i aromat. Przy użyciu haka w mikserze lub ręcznie  zagnieść elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przykryć nią jabłka. Najwygodniej jest przełożyć płat ciasta nawijając je na wałek.


 Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut.
Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę.  Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. 


Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia.