niedziela, 16 sierpnia 2015

NOCNY CHLEB Z KASZĄ BULGUR I SUSZONYMI POMIDORAMI


Przepis na ten pyszny chleb pochodzi z tej strony
Na blogu "Smakowity chleb" znajdziecie prawdziwą skarbnicę przepisów na pyszne pieczywo z podziałem na poszczególne kategorie. Testowanie przepisów dziewczyn z tego smakowitego bloga zaczęłam od chleba z dodatkiem kaszy - w oryginale jaglanej, a u mnie kaszy bulgur, którą miałam akurat ugotowaną. 
Przepis bardzo prosty, chleb przygotowujemy wieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem. 
Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił" smak chleba, a kasza dodała mu wilgotności.
Polecam gorąco.



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant (lub zamiennie 15 g drożdży świeżych)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy (jęczmienna, jaglana,bulgur)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka miodu 
dodatkowo u mnie: 

  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 2 łyżeczki czarnuszki 
  • kilka pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów 


Wykonanie: 



Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, miód, ugotowaną kaszę i ciepłą wodę. Ubijamy mikserem przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze dodatki. U mnie były to suszone pomidory, pestki dyni i czarnuszka. Mieszamy całość łyżką. Formę keksową smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej ciasto. Zawijamy w kuchenną ściereczkę i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy na 30 minut przed pieczeniem, aby ciasto uzyskało temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 200st. Wstawiamy foremkę z ciastem i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce kuchennej.