Przepis na ten pyszny chleb pochodzi z tej strony.
Na blogu "Smakowity chleb" znajdziecie prawdziwą skarbnicę przepisów na pyszne pieczywo z podziałem na poszczególne kategorie. Testowanie przepisów dziewczyn z tego smakowitego bloga zaczęłam od chleba z dodatkiem kaszy - w oryginale jaglanej, a u mnie kaszy bulgur, którą miałam akurat ugotowaną.
Przepis bardzo prosty, chleb przygotowujemy wieczorem, wstawiamy do lodówki, a rano buch do piekarnika i po 40 minutach rozkoszujemy się pysznym, ciepłym, świeżym pieczywem.
Dodatek suszonych pomidorów i ulubionej czarnuszki dodatkowo "podkręcił" smak chleba, a kasza dodała mu wilgotności.
Polecam gorąco.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant (lub zamiennie 15 g drożdży świeżych)
- 300 ml ciepłej wody
- 1 szkl. ugotowanej kaszy (jęczmienna, jaglana,bulgur)
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka miodu
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżeczki czarnuszki
- kilka pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
Wykonanie:
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam chleba :)
OdpowiedzUsuńZacznij od prostych, na drożdżach :-)) to nic trudnego, wymaga tylko trochę cierpliwości :)
UsuńOj,upieke!Wyglada super!!!Ewa
OdpowiedzUsuńuwielbiam dmowe chlebki:)dziekuje za pyszny przepis! Maja.
OdpowiedzUsuńbardzo proszę Maju :)
UsuńHelenko,chlebek upieczony.Wyrastal w lodowce trzy godziny i musiałam go upiec bo chciał wyjść na spacer!!!!Jest doskonaly.Dzieki.Ewa
OdpowiedzUsuńEwuniu, cudownie Ci wyrósł! :)) Miłego dnia!
UsuńNastepny raz dam kasze gryczana.Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńZrobiłam i schowałam do lodówki ale boje się iść spać jak przeczytałam komentarz ewki zebryk, chyba będę go pilnowała bo boje sie że rano będę miała pełną lodówkę wychodzącego chlebka ha, ha,ha, zobaczymy
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Halina z Nowego S.
Ha ha doobre :)) Mam nadzieję, że nie gonisz go w tej chwili gdzieś po drodze :)) Pozdrowionka! I daj znać jaki był efekt :)
UsuńNie poszedł nigdzie był w lodówce rano wstawiłam do piekarnika i czekałam na efekt. Helenko Twoje dziurki są większe i pulchniejsze mój chlebek jest zbity ale w smaku fantastyczny nie wiem czemu, piszesz że dodatki mieszasz łyżką u mnie się nie dało chociaż starałam się trzymać mocno przepisu bo bardzo lubię ulepszać, ale smak jest dobry
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Halina z Nowego S.
Halinko, mój chleb też nie był puszysty tak jak np. chleb Ewy Z., który robiła z tego samego przepisu. Jej był jeszcze piękniejszy! (widziałam zdjęcie). Tak czasem jest, że korzystamy z tego samego przepisu, a efekt u każdego nie co inny. Cieszę się, że chociaż smak Ci odpowiadał, bo ja byłam nim zachwycona :)) Pozdrawiam.
UsuńHelenko,upieklam dzisiaj z kasza gryczana jest pyszny!!!Wyrastal trzy godziny,bez lodówki i piekl się w garnku.Dziekuje.Ewa
OdpowiedzUsuńDzisiaj znowu się piecze.
OdpowiedzUsuń