czwartek, 13 sierpnia 2015

BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN

Jeśli lubicie puchate bułeczki i białe mięciutkie pieczywo ten chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu. 
Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus. Maleńki. 
Posiada jednak baaardzo dużo plusów: jest bezglutenowy, nie zawiera mąki, nie ma w nim również drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo prosto, a składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnego smaku. A smak?  
Po pierwszym kęsie miałam mieszane uczucie ... ale już po chwili, kiedy poczułam cudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny. 
Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem.



Składniki:
  • 125 g ziaren słonecznika 
  • 125 g siemienia lnianego
  • 125 g sezamu
  • 125 g pestek dyni
  • 2-3 łyżeczki czarnuszki
  • 4  całe jaja
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 1 płaska łyżeczki soli


 Wykonanie:  


Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą(bezglutenową) lub mąką kukurydzianą. Masę chlebową włożyć do foremki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st i piec około 50 minut.