wtorek, 14 lipca 2015

CIASTO STEFANIA Z MALINAMI

Pewnie wszyscy doskonale znacie Ciasto Stefania. Szybkie proste i smaczne ciasto, którego bazą jest kasza manna. Dziś przedstawiam trochę inną jego wersję - bez kakao, a urozmaiconą dodatkowo owocami i galaretką. 
Przepis podpatrzyłam na blogu Domowej Cukierenki.



Składniki: (foremka 21cm x 31cm)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 200 g herbatników 
  • 3 łyżki kokosu
  • 250 g margaryny/masła
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g  malin
  • 1 galaretka malinowa


Wykonanie: 

Foremkę wykładamy herbatnikami. Mleko zagotowujemy. Na gotujące się mleko wsypujemy wiórki kokosowe, cukier  i margarynę. Po chwili wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż masa zgęstnieje. Ciepłą wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy umyte maliny. Odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozrabiamy w 300ml wody, kiedy zacznie stężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Gorącą wylać na herbatniki i ułożyć maliny. Zalaćjącą galaretką. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą noc.