poniedziałek, 27 kwietnia 2015

KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

Ostatnio mam "fazę" na ciasta z jabłkami 😎
Kilka dni temu upiekłam bułeczki z musem jabłkowym , a teraz przyszedł czas na tradycyjną szarlotkę z kruszonką. 
Pyszny, mięciutki spód + jabłka z lekką nutką cynamonu i chrupiąca kruszonka ... 
całkowicie zaspokoiły moje szarlotkowe pragnienie 😍







Składniki: (blacha 30cmx21cm)
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 220 g miękkiego masła
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
Ponadto:

ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru)
sok z cytryny
szczypta cynamonu

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut.