Ostatnio mam "fazę" na ciasta z jabłkami 😎
Kilka dni temu upiekłam bułeczki z musem jabłkowym , a teraz przyszedł czas na tradycyjną szarlotkę z kruszonką.
Pyszny, mięciutki spód + jabłka z lekką nutką cynamonu i chrupiąca kruszonka ...
Pyszny, mięciutki spód + jabłka z lekką nutką cynamonu i chrupiąca kruszonka ...
Składniki: (blacha 30cmx21cm)
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 220 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru)
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut.
Wygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńu mnie szarlotka we wszelakich wersjach musi być w każdy weekend, bo inaczej rodzina mnie zlinczuje. Nie będę ukrywać, że i ja lubię wszystko co z jabłkami
OdpowiedzUsuńOj, szarlotke jem tylko od babci :)
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę jest przepis?
OdpowiedzUsuń30cmx21cm :)
UsuńMoja mama podobne piecze :). Może jej zrobię niespodziankę i sama taką upiekę wg tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBędzie zachwycona jak nic :-)))
Usuń