środa, 18 marca 2015

DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI

Drożdże są u mnie w lodówce zawsze. 
I w lodówce , i w zamrażarce :) 
Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego. 
Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na  klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... 
Pychota :))



Składniki: (na 12 średnich rogali)
  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • powidła śliwkowe
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali


Na kruszonkę:
  • 60 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g rozpuszczonego masła



Wykonanie: 

Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru).