niedziela, 1 lutego 2015

GĘSTA POMIDORÓWKA Z KASZĄ JAGLANĄ

Lekka, niskokaloryczna, zdrowa i do tego ... pyszna :)) 
Taka właśnie jest ta zupa. 
Ugotowana na samej włoszczyźnie , nie zawiera grama tłuszczu, a smak nadaje jej sok pomidorowy, który jest u mnie często bazą pomidorówki. 
Dodatek zdrowej, bezglutenowej kaszy jaglanej sprawia, że zupa jest syta i ma właściwości rozgrzewające (tak, tak kasza jaglana czyni cuda)...
 Dla mnie - traf w 10-tkę!




Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1l soku pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • oregano


Wykonanie: 


Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut po czym dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę oregano. Wlewamy sok pomidorowy oraz dodajemy koncentrat. Kiedy warzywa są już miękkie, wyjmujemy je z wywaru. Możemy je wykorzystać np. do sałatki bądź pokroić w kostkę i wrzucić ponownie do zupy. Kaszę przelewamy na sitku zimną wodą, a następnie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się lekkiej goryczki charakterystycznej dla kaszy jaglanej. Wrzucamy ją do gotującej się zupy i  gotujemy całość ok 20 minut. Zupa jest treściwa i gęsta chociaż niskokaloryczna. Jeśli lubimy możemy zabielić ją dodatkowo łyżką śmietany.