piątek, 30 stycznia 2015

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY II

Tym razem tradycyjną surówkę z białej kapusty wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki. 
Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna. 
Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa, a także ryby czy np.jajka sadzonego :))




Składniki:

  • 1/2 główki niedużej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
  • olej
  • koperek


Wykonanie: 


Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Polewamy olejem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy koper i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.