niedziela, 25 stycznia 2015

ROGALIKI BUDYNIOWE

Przepis na te pyszne ciastka -  rogaliki znalazłam na blogu ALI i od razu wpadły mi w oko. Małe, niepozorne,  proste i szybkie do zrobienia. 
Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :)
Polecam gorąco! 




Składniki:

  • 220g mąki pszennej
  • 110g miękkiego masła (ja dałam roztopione)
  • 95g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (35g)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 op. cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • cukier wymieszany z cukrem wanilinowym



Wykonanie: 


Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 15 minut.