piątek, 16 stycznia 2015

RACUSZKI Z TWAROGIEM

Można je jeść na śniadanie albo jako słodką przekąskę. Powinny smakować szczególnie naszym milusińskim, bo z dodatkiem słodkiego truskawkowego dżemu są pyszne. Przepis jest prosty, a ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut.




Składniki:
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego  twarogu
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub dżem


Wykonanie


Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, sól, po jednym żółtku i ubijamy dalej. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie i dodajemy  twaróg, śmietanę oraz rodzynki (wcześniej sparzone wrzątkiem na sicie). Całość jeszcze raz mieszamy. Kładziemy łyżką porcjami na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy dżemem wg uznania. Najlepiej jeść ciepłe, po wystygnięciu nie są już takie puszyste.