Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku wyszedł pyszny ❤ Jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten tradycyjny, mimo, iż mocno słodki. Jaka szkoda, że nie mam dostępu do białego maku, bo już na stałe zagościłby on na moim stole.
W każdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca 😉
Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak .
Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak .
Składniki na ciasto:
- 25 dag masła
- 25 dag mąki
- 25 dag cukru
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
Wykorzystałam masę makową z przepisu na rogale marcińskie. Równie dobrze można zrobić domową masę makową lub wykorzystać gotowy, doprawiony mak w puszce.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.