poniedziałek, 4 maja 2015

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY STOŻKOWEJ

Kapusta stożkowa. 
Pyszna i stosunkowo mało znana odmiana białej kapusty. 
Ma bardziej kruche i soczyste liście, lekki słodkawy smak i rewelacyjnie sprawdza się we wszystkich warzywnych surówkach. W UK odmiana jest bardzo popularna, można znaleźć ją w każdym większym markecie, niestety nie wiem jak z popularnością tej pysznej kapusty w Polsce. W każdym razie jeśli uda Wam się taką kapustę kupić - polecam gorąco. 
I zachęcam do zrobienia z niej pysznej surówki .




Składniki:
  • 1 młoda kapusta stożkowa
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 mała cebulka
  • 3-4 rzodkiewki
  • koperek
  • olej
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny


Wykonanie: 


Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno nożem. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut. Marchewkę, seler, rzodkiewkę ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy z kapustą. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru. Posypujemy dużą ilością posiekanego koperku, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 minut, aby wszystkie smaki wzajemnie się "przegryzły".





6 komentarzy:

  1. Takie kapustki stożkowe w Biedronce są teraz dostępne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w składnikach jest wspomniana cebula, lecz w sposobie wykonania nie ma o niej słowa :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już dodaję: dodajemy drobno pokrojoną cebulkę :)))

      Usuń