wtorek, 21 kwietnia 2015

KRUCHE DOMOWE KRAKERSY

Takie domowe, chrupiące krakersy są fajną przekąską, kiedy mamy ochotę pochrupać coś siedząc przed telewizorem, bądź jako dodatek do wszelakich dipów. 
Smak krakersów możemy wzbogacić baaardzo dowolnie: u mnie był to dodatek czarnuszki, sezamu, startego ostrego sera oraz papryki 😃 
Polecam gorąco, bo taka domowa przekąska jest o wiele zdrowsza niż chipsy kupowane w sklepie.



Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
Ponadto u mnie:
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • czarnuszka, sezam, ostra papryka, starty ser.
Wykonanie: 
Mieszamy w misce mąkę z oliwą, wodą i solą. Zagniatamy, do momentu, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na posypany mąką  blat stołu, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy dowolne kształty (ja użyłam małego kieliszka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego wyciętego krakersa nakłuwamy lekko widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się na nich bąbelki z powietrzem. Następnie smarujemy je roztopionym masłem i obsypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 7-10 min, aż zaczną lekko brązowieć.




4 komentarze:

  1. Bardzo fajne, szybkie krakersiki. Zapisuję Helenko do kolejki. Jak wnusio przyjedzie na wakacje, to mu zafunduję do piwa - ha, ha.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na przekąskę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie krakersy. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń