środa, 5 listopada 2014

MIELONE A'LA STEKI Z CEBULKĄ

W tych mielonych znajdziemy 100% mięsa ... w mięsie :) 
Nie ma w nich tradycyjnych dodatków, jakie dodajemy zazwyczaj do naszych kotletów mielonych czyli kajzerki czy bułki tartej. Są one bardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone. 
Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:)) 
Polecam gorąco!




Składniki:

  • 600g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 3 cebule
  • 2 łyżki wody



Wykonanie:


Do zmielonego mięsa  dodać przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo ścisła dodać 2 łyżki wody. Wymieszać ponownie. Dłonie zwilżyć w wodzie i z mięsnej masy formować okrągłe, płaskie kotleciki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotleciki na rumiano z obu stron. Kotleciki zdjąć z patelni, a na tłuszczu, na którym się smażyły zrumienić pokrojoną w półplasterki cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Steki podawać z usmażoną cebulką na wierzchu.