W tych mielonych znajdziemy 100% mięsa ... w mięsie :)
Nie ma w nich tradycyjnych dodatków, jakie dodajemy zazwyczaj do naszych kotletów mielonych czyli kajzerki czy bułki tartej. Są one bardziej ścisłe ale soczyste i równie smaczne jak klasyczne mielone.
Pierzynka z cebuli dodatkowo podkreśla ich smak:))
Polecam gorąco!
- 600g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie łopatka)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- przyprawa do mięsa mielonego
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 3 cebule
- 2 łyżki wody
Do zmielonego mięsa dodać przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo ścisła dodać 2 łyżki wody. Wymieszać ponownie. Dłonie zwilżyć w wodzie i z mięsnej masy formować okrągłe, płaskie kotleciki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotleciki na rumiano z obu stron. Kotleciki zdjąć z patelni, a na tłuszczu, na którym się smażyły zrumienić pokrojoną w półplasterki cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Steki podawać z usmażoną cebulką na wierzchu.
Nie przepadam za mielonymi, ale te nie wyglądają źle:)
OdpowiedzUsuńhttp://zycienienabogato.blogspot.com/
Nie no super sprawa, ja tam mielone lubię i powiem szczerze, że zdjęcia jak i opis zachęciły mnie żeby je dziś zrobić :D
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja podania mielonego w innej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepisy, tylko ze wygodniej byloby cos znalezc, gdyby byly pogrupowane w zakladkach, np.desery, obiady, zupy, itd. Czy przewiduje Pani mala modernizacje bloga? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie przewiduję modernizacji :) Na górze są zakładki (m.inn. zupy i desery również), jest ich sporo, gdyż tematykę rozbiłam dość szczegółowo. Obiady to dla mnie dość ogólne pojęcie :) Niektórzy szukają dań mięsnych, inni bezmięsnych, jeszcze inni z ryżem czy makaronem. Wychodząc na przeciw sugestiom czytelników stworzyłam obecny układ zakładek. Dziękuję jednak za podpowiedź, wszystkie propozycje dot. bloga są zawsze mile widziane. Pozdrawiam :))
UsuńSuper przepis swietny dla bezglutenowcow mój mąż nie moze nic co ma gluten a uwielbia mielone te są bez bułki i są super
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się przydał :))
Usuńno, nie mam pojęcia czemu nie wpisałam się w komentarzach. No przecież robiłam :) Miałam trochę łopatki a trochę szynki. Część miesa normalnie zmieliłam a większą część na sitku z dużymi oczkami. Cała reszta identycznie. Pycha wyszło Heleno :) Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę Krysiu, cieszę się, że smakowało :))
UsuńA ja to robię od 60 lat bez przyprawy do mięs dodaję odrobinę ostrej papryki/suszonej/ pod koniec duszenia cebuli kładę steki na cebulę i przez trzy minuty dochodzą. Smacznego !
OdpowiedzUsuńCzyli klasyka zawsze się obroni 😉 Pozdrawiam serdecznie!
Usuń