piątek, 31 października 2014

MATIASY LEKKO CZOSNKOWE

Śledzika??? 😍




Składniki:

  • kilka sztuk matiasów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • łyżka octu
  • pieprz
  • olej
Wykonanie:

Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę z czosnkiem, dodajemy łyżkę octu. Ogórki kroimy w kostkę. W słoiku (miseczce) układamy warstwowo: śledzie, cebulę z czosnkiem, ogórek aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko pieprzymy. Zalewamy olejem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.



WARZYWA W SOLI DO SŁOIKÓW

Generalnie nie zaprawiam włoszczyzny na zimę, ani jej nie mrożę. 
A wynika to z prostej przyczyny: starcie 2 marchewek czy pokrojenie kilku świeżych warzyw jako baza do zupy nie stanowi dla mnie problemu :)) 
W garażu, a którym już od października jest zimno jak ... w ziemiance zawsze trzymam zapas marchwi, cebuli, ziemniaków, pora czy selera naciowego. 
Są jednak warzywa, których zakup w UK jest problemem, a mianowicie seler i korzeń pietruszki. 
Oba warzywka mogę kupić tylko w Lidlu lub w polskim sklepie - jeśli akurat są. Postanowiłam więc zrobić sobie kilka słoików tych warzyw w soli, aby mieć "na czarną godzinę" :))) 
Bo takie warzywka mogą stanowić fajną bazę do zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ... 


Składniki:  na 3 słoiki widoczne na zdjęciu
  • 2 kg marchwi
  • 1 kg selera
  • 1 kg pietruszki
  • 4 -5 szt pora
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1kg soli


Wykonanie:

Wszystkie składniki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jeśli mamy seler z liśćmi kroimy je drobno i również dodajemy do mieszanki.Całość zasypujemy solą. Mieszamy dokładnie (najlepiej rękoma). W wyparzonych słoikach ubijamy dokładnie włoszczyznę. Słoiki zakręcamy - nie pasteryzujemy. Sól jest doskonałym konserwantem, więc nie musimy  obawiać, że nasze warzywka się popsują.
Musimy jednak pamiętać, że mieszanka warzywna jest bardzo słona i należy uważać dodając ją do zupy lub innych potraw.





Smaczna Jesień