piątek, 31 października 2014

WARZYWA W SOLI DO SŁOIKÓW

Generalnie nie zaprawiam włoszczyzny na zimę, ani jej nie mrożę. 
A wynika to z prostej przyczyny: starcie 2 marchewek czy pokrojenie kilku świeżych warzyw jako baza do zupy nie stanowi dla mnie problemu :)) 
W garażu, a którym już od października jest zimno jak ... w ziemiance zawsze trzymam zapas marchwi, cebuli, ziemniaków, pora czy selera naciowego. 
Są jednak warzywa, których zakup w UK jest problemem, a mianowicie seler i korzeń pietruszki. 
Oba warzywka mogę kupić tylko w Lidlu lub w polskim sklepie - jeśli akurat są. Postanowiłam więc zrobić sobie kilka słoików tych warzyw w soli, aby mieć "na czarną godzinę" :))) 
Bo takie warzywka mogą stanowić fajną bazę do zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ... 


Składniki:  na 3 słoiki widoczne na zdjęciu
  • 2 kg marchwi
  • 1 kg selera
  • 1 kg pietruszki
  • 4 -5 szt pora
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1kg soli


Wykonanie:

Wszystkie składniki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jeśli mamy seler z liśćmi kroimy je drobno i również dodajemy do mieszanki.Całość zasypujemy solą. Mieszamy dokładnie (najlepiej rękoma). W wyparzonych słoikach ubijamy dokładnie włoszczyznę. Słoiki zakręcamy - nie pasteryzujemy. Sól jest doskonałym konserwantem, więc nie musimy  obawiać, że nasze warzywka się popsują.
Musimy jednak pamiętać, że mieszanka warzywna jest bardzo słona i należy uważać dodając ją do zupy lub innych potraw.





Smaczna Jesień

1 komentarz:

  1. Osobiście uważam, że sól to biała śmierć i staram się ją ograniczać. Dlatego zamiast niej używam różnego rodzaju ziół, które świetnie sprawdzają się w wielu daniach no i dzięki nim potrawy są o wiele zdrowsze niż przy użyciu zwykłej soli ;)

    OdpowiedzUsuń