poniedziałek, 6 października 2014

DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Puszyste, mięciutkie, lekko wilgotne. 
Wspaniale komponuje się z wiśniami 🍒, ale i w wersji z brzoskwiniami jest bardzo smaczne.
Polecam wszystkim amatorów "bezkremowych" słodkości 😉



Składniki: (u mnie tortownica 22cm)

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szkl. mąki
  • łyżka kakao
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • dowolne owoce


Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.





DUSZONE ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Schab to bardzo wdzięczne mięsko, można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie. 
Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka włożyłam białą kiełbasę.
Mięso fajnie przeszło jej aromatem. Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości. W tej potrawie jest to gwarancją smaku. Polecam przepis  :))




Składniki:

  • 800g schabu bez kości
  • 4 białe kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • majeranek
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • mąka
  • olej



Wykonanie:


Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa) i  kładziemy po połowie białej kiełbaski. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. gdy roladki są dobrze obsmażone wrzucamy posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość szklanką wody tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.