wtorek, 2 września 2014

SCHAB POD CEBULOWĄ PIERZYNKĄ

Tradycyjny kotlet schabowy pokryty pierzynką z cebuli i sera. 
Miliony kalorii! 😂
 Ale  bardzo smacznie. 
Od czasu do czasu można zaszaleć.




Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • starty żółty ser
Wykonanie:

Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor (na sklarowanym maśle lub oleju wg upodobania i możliwości). Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej kotlety, a na nich warstwę usmażonej cebuli i warstwę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 10 min - do momentu, aż ser się rozpuści.