Tradycyjny kotlet schabowy pokryty pierzynką z cebuli i sera.
Miliony kalorii! 😂
Ale bardzo smacznie.
Od czasu do czasu można zaszaleć.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz
- 2 cebule
- starty żółty ser
Wykonanie:
Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor (na sklarowanym maśle lub oleju wg upodobania i możliwości). Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej kotlety, a na nich warstwę usmażonej cebuli i warstwę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 10 min - do momentu, aż ser się rozpuści.