piątek, 8 sierpnia 2014

KLOPSY RYBNO-PIECZARKOWE

Są już na blogu klopsy typowo rybne, dziś dla odmiany wersja rybno-pieczarkowa, i chyba pokuszę się o stwierdzenie, że  ... lepsza 😉
W klopsach dominuje rybny smak, ale przełamany smakiem pieczarek i cebulki podsmażonej na maśle ... 
Polecam gorąco, bo nam bardzo smakował taki obiadek 😍



Składniki:
  • 1 kg mintaja (ja miałam mrożonego)
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • olej


Wykonanie:

Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną (dowolnie, bo i tak będziemy wszystko mielić) cebulę, po chwili dodając pokrojone pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie odlewamy sok, który puściły pieczarki. Kajzerkę namaczamy w mleku. W maszynce mielimy filet rybny, pieczarki z cebulką oraz odciśniętą kajzerkę. Do zmielonej masy dodajemy jajko oraz przyprawy: sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nie duże klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką - u mnie z kiszonej kapusty .