piątek, 1 sierpnia 2014

WIEDEŃSKA ZUPA ZIEMNIACZANA WG MAKŁOWICZA

Wiedeńska zupa ziemniaczana to taka nasza rodzima kartoflanka z dodatkiem suszonych prawdziwków i lekko zakwaszona octem. 
Ponieważ nie przepadam na smakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupka wyszła pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ...




Składniki:
  • 5  ziemniaków
  • 1,5 l bulionu
  • 2 marchewki
  • 0,5 małego selera
  • 4 suszone prawdziwki (dałam 100g suszonych)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta majeranku
  • koperek
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie  dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z  posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą.  Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek i  zahartowaną kwaśną śmietanę,posypujemy posiekanym koperkiem.