poniedziałek, 28 lipca 2014

PALUCHY Z INDYKA Z PIECZARKAMI

Pyszne paluchy z indyczego mięsa, dla zaostrzenia smaku z pieczarkowo-cebulowym farszem. 
Mąż miał z frytkami i surówką, a ja zajadałam się z fasolką, marchewką i groszkiem na ciepło. Pyszny, prosty i zdrowy obiad 😍 
Często do niego wracam, zmieniając tylko obiadowe dodatki 😉 
Polecam gorąco!



Składniki:
  • 500 g mięsa z indyka (ja miałam pierś)
  • 1 namoczona kajzerka
  • 1 jajko
  • 150 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej



Wykonanie:


Mięso mielimy razem z 1 cebulą, odciśniętą kajzerką i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojone drobno pieczarki . Doprawiamy je solą i pieprzem. Odciskamy ew.sok, który puściły pieczarki. Lekko studzimy.  Na zwilżoną dłoń nakładamy łyżkę mięsa mielonego, rozpłaszczamy je nadając mu kształt prostokąta. Na środek nakładamy pieczarkowy farsz. Mięso "sklejamy" nadając kształt podłużnego palucha. Każdy panierujemy w bułce tartej i smażymy z wszystkich stron na oleju.