piątek, 25 lipca 2014

TAGLIATELLE. Z PYSZNYM SOSEM ZE ŚMIETANY I BOCZKU


Danie pyszne, pożywne i niestety kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy połechtać nasze kubki smakowe takim pysznym aksamitnym sosem, 
a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść na rower i spalić nabyte kalorie 😎



Składniki:
  • 500 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
  • 200 g chudego wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • ok 100 ml wody od gotowania makaronu
  • 1 cebula
  • łyżka startego parmezanu lub sera grana padano
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie roztarty czosnek. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy i podsmażamy całość ok 5 minut. W miseczce roztrzepujemy śmietanę z żółtkami, zmniejszamy gaz do minimum i wlewamy masę jajeczno-śmietanową do podsmażonego boczku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Aby sos nie był zbyt gęsty dolewamy trochę wody od gotowania makaronu. Do ugotowanego sosu przekładamy makaron, mieszamy całość, posypujemy serem i przekładamy na talerz.