wtorek, 8 lipca 2014

UDZIEC Z INDYKA W JOGURTOWO-WARZYWNYM SOSIE

Długo by wymieniać zalety indyczego mięsa. 
Słynie ono ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych. 
Jest lekkostrawne, niskokaloryczne i łatwo przyswajalne. 
Poza tym to doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu i żelaza. Wspaniale nadaje się do wszelkiej obróbki: można je smażyć, piec i dusić. 
No i ten smak :))! Delikatny i wyrazisty zarazem...

Po tym kwiecistym wstępie zapraszam na pyszny udziec z indyka w delikatnym jogurtowo-warzywnym sosie ... 



Składniki:

  • 1kg udźca z indyka (u mnie filet)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • łyżka mąki
  • olej



Wykonanie:

Udziec zalewamy wodą (ja miałam w formie filetu bez kości zwiniętego w siateczkę). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 1h. Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, a warzywa z rosołu kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pora. Do podsmażonych warzyw wlewamy część rosołu od gotowania udźca, (resztę możemy wykorzystać jako bazę do zupy lub zamrozić), dorzucamy pokrojone warzywka, doprawiamy do smaku i zaciągamy łyżką mąki rozrobioną wcześniej w zimnej wodzie. Jako uwieńczenie sosu dodajemy łyżkę jogurtu greckiego. Mieszamy. Do sosu przekładamy mięso i całość posypujemy szczypiorkiem.