środa, 2 lipca 2014

WARSTWOWA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Forma tej sałatki podobała mi się, jak tylko po raz pierwszy ją zobaczyłam na blogu Danusi
Danusia z bloga CO MI W DUSZY GRA w ten pomysłowy sposób zrobiła już wiele sałatek, bo dobór produktów jest tutaj dowolny. 
Moja - robiona po raz pierwszy na pewno nie jest tak idealna i piękna jak jej. Wiem jednak, że będę wracała do niej często "wymieniając" tylko produkty, bo sałatka była pyszna i  prezentuje się całkiem fajnie ...
 zresztą oceńcie sami 👍



Składniki:
  • 200 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 1 puszka kukurydzy (400g)
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • majonez
  • ser żółty
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 3 ugotowane marchewki
  • pieprz
  • szczypiorek
  • pieprz
  • ew. odrobina soli


Wykonanie: 


Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko ugniatamy go łyżką, startą na oczkach marchew, starte na oczkach ogórki, odsączoną kukurydzę, odsączonego z zalewy tuńczyka, starte jajka. Całkowita dowolność w użyciu majonezu, możemy masz sałatkowy torcik posmarować majonezem 2x (między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Warstwy możemy posypać odrobiną pieprzu lub odrobiną soli (jeśli lubimy bardzo wyraźne smaki). Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz z obręczą wkładamy sałatkę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obręcz zdejmujemy. Kroimy tak, jak kroi się tort.