Forma tej sałatki podobała mi się, jak tylko po raz pierwszy ją zobaczyłam na blogu Danusi.
Danusia z bloga CO MI W DUSZY GRA w ten pomysłowy sposób zrobiła już wiele sałatek, bo dobór produktów jest tutaj dowolny.
Moja - robiona po raz pierwszy na pewno nie jest tak idealna i piękna jak jej. Wiem jednak, że będę wracała do niej często "wymieniając" tylko produkty, bo sałatka była pyszna i prezentuje się całkiem fajnie ...
zresztą oceńcie sami 👍
Moja - robiona po raz pierwszy na pewno nie jest tak idealna i piękna jak jej. Wiem jednak, że będę wracała do niej często "wymieniając" tylko produkty, bo sałatka była pyszna i prezentuje się całkiem fajnie ...
zresztą oceńcie sami 👍
Składniki:
- 200 g ryżu ugotowanego na sypko
- 1 puszka kukurydzy (400g)
- 4-5 ogórków konserwowych
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- majonez
- ser żółty
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 3 ugotowane marchewki
- pieprz
- szczypiorek
- pieprz
- ew. odrobina soli
Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko ugniatamy go łyżką, startą na oczkach marchew, starte na oczkach ogórki, odsączoną kukurydzę, odsączonego z zalewy tuńczyka, starte jajka. Całkowita dowolność w użyciu majonezu, możemy masz sałatkowy torcik posmarować majonezem 2x (między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Warstwy możemy posypać odrobiną pieprzu lub odrobiną soli (jeśli lubimy bardzo wyraźne smaki). Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz z obręczą wkładamy sałatkę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obręcz zdejmujemy. Kroimy tak, jak kroi się tort.
prezentuje się całkiem fajnie???, toż to grzech określać ją tak skromnie, to sałatka "Narody klękajcie" ! jestem głodna :)
OdpowiedzUsuńEwo - rozbawiłaś mnie do łez komentarzem :)) Dzięki wielkie :)
Usuń:))))))
UsuńWyglada super, gdzie mozna kupic plasitowa obrecz?
OdpowiedzUsuńW PL pewnie w każdym większym sklepie AGD albo przez internet.
UsuńWitam a tunczyk ma byc na dolnej warstwie i gornej tak
UsuńWitam. W tej sałatce tak jak napisałam panuje dowolność w układaniu składników. Można ułożyć tylko jedną wersję tuńczyka, a można ułożyć dwie :-))
UsuńPewnie każda z nas ma tortownicę z wyjmowanym dnem :)
UsuńMoja Helenko, bardzo Ci dziękuję, pięknie Ci wyszła ta sałatka. Muszę znowu jakąć zrobić, tyle młodych warzyw na straganie, aż się proszą jak w wierszu "Na straganie" Jana Brzechwy. Nawiasem mówiąc obręcz plastikową można zastąpić obręczą od tortownicy, tylko trzeba ją owinąć folią, żeby ewentualnie nie zachodziła reakcja majonezu z metalem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i jeszcze raz dziekuję.
To ja dziękuję Danusiu, że mogłam skorzystać z Twojego przepisu :))
Usuńmoże pewnie byc od ciasta ta obręcz ?
OdpowiedzUsuńtak od ciasta
Usuńja wlasnie zrobilam ta salatke jest pyszna, a obreczy nie mialam wiec zrobilam ja z grubszego kartonu i tez wyszlo dobrze ...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPomysłowy Dobromir z Ciebie :) Pomysł super, cieszę się, że sałatka smakowała. Pozdrawiam.
Usuńjest pyszna robiłam bez obręczy w dużej salaterce i było ok ;) Monika
OdpowiedzUsuńGratuluję pomysłu z tortownicą ( dlaczego ja na to nie wpadłam ) zawsze mnie denerwowało jak trzeba było wybierać z naczynia, bo nie ruszone prezentuje się ładnie, ale jak już się ruszy to robi się bałagan :(
OdpowiedzUsuńPrzepis podkradam i następnym razem będzie torcik wytrawny :)
Kradnij ... na zdrowie :-) Często wykorzystuję tę formę robienia sałatek - szczególnie te warstwowe prezentują się wtedy fajnie.
UsuńTort sałatkowy ...cudeńko :)
OdpowiedzUsuńNo w takiej "tortowej" wersji prezentuje się ciekawiej niż w tradycyjnej salaterce ;-)
Usuńwitam w opisie jest ujęty szczpiorek ale w którym momencie go się daje bo nie ma tego w opisie?
OdpowiedzUsuńSzczypiorek jest tylko skromnym dodatkiem (podobnie jak koperek), i w jakimkolwiek momencie go nie dorzucisz będzie ok. Dodaję go bardziej dla koloru i efektu wizualnego niż smaku :)) Tak więc możesz dorzucić go między kolejnymi warstwami albo np. wymieszać z majonezem.
UsuńPrezentuje się wspaniale :) Ozdobi każdy świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Fajnie wygląda i super smakuje ... cóż chcieć więcej prawda?
UsuńZamierzam zrobić tą sałatkę na święta. Zastanawiam się co z tym pieprzem, ile go mniej więcej i w którym miejscu. Rozumiem, że w całym torcie 2 warstwy majonezu wystarczą? Z góry dziękuję za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńIm więcej majonezu, tym sałatka będzie bardziej spójna. Polecam "posmarować" majonezem 2 razy, przy jednym razie sałatka mogłaby być zbyt sucha. Co do pieprzu, to tak jak z wszystkimi przyprawami - dodajemy wg uznania. Możesz popieprzyć jedną warstwę w środku - wystarczy :) Pozdrawiam.
UsuńJaka powinna być średnica tej obręczy?
OdpowiedzUsuńOjj... niestety juz jej nie mam, więc nie odpowiem :-( Ale intuicyjnie powiem, że wielkość obręczy nie ma tu znaczenia. Będziesz miała większą - warstwy będą niższe, a jak obręcz będzie mniejsza to przeciwnie, warstwy będą wyższe.
UsuńJeżeli nie tuńczyk, to czym zastąpić. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńSzynka konserwowa, kurczak wędzony, makrela wędzona... albo większa ilość warzyw bez warstwy mięsnej czy rybnej. Cokolwiek lubisz. 😀
UsuńZamiast tuńczyka można dodać śledzika marynowanego, pokrojonego w kawałeczki
UsuńMożna dodać śledzika marynowanego, pokrojonego w kawałeczki.
Usuń