czwartek, 12 czerwca 2014

TĘCZOWY DESER

Prosty, szybki, tani, lekki ... jego zalety długo można by wymieniać :))
Taki deser to super rozwiązanie, kiedy niekoniecznie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchnię włączając piekarnik :-). 
Oczywiście im więcej kolorowych galaretek tym deser ciekawiej wygląda. Zwolennicy ubitej śmietanki (do których nie należę)  mogą  dodatkowo ozdobić go kleksikami śmietany.





Składniki:

  • 4 galaretki o różnych kolorach
  • 100ml śmietany 30%



Wykonanie:


Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody. Kiedy ostygnie połowę wlewamy do naszego naczynia - wstawiamy do lodówki, a do drugiej połowy wlewamy 2 łyżki śmietanki (płynnej, nie ubitej).Mieszamy i kiedy warstwa z lodówce zastygnie wylewamy na nią galaretkę ze śmietanką czyli mleczną warstwę. I dokładnie tak postępujemy przy kolejnych warstwach, pamiętając, aby poprzednia zawsze dobrze zastygła.
Deser możemy zrobić w pucharkach bądź w szklanej salaterce.