wtorek, 10 czerwca 2014

MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI

Podobno z ciastem na maślance jest tak, że jednym wychodzi całe życie i uważają, że jest to najłatwiejsze ciasto świata a innym nie wychodzi nigdy. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. 
Jedno jest pewne: ciasto jest szybkie, łatwe i baaaardzo pyszne, więc chociażby dlatego warto wypróbować przepis. 
Mój przepis zaczerpnięty jest z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki.
Bardzo dokładnie i szczegółowo zasady postępowania z ciastem na maślance, jogurcie czy kefirze opisała Danusia na blogu Co mi w duszy gra.


Po wyjęciu z piekarnika mimo, że ciasto ładnie urosło była chwila rozterki: jest zakalec czy nie ? 😕


I radość po wykrojeniu pierwszego kawałka 😁 Nieee ma 😊😉


Składniki:

  • 350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka)
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego
  • 1 szkl maślanki naturalnej
  • 1/2 szkl oleju
dowolne owoce: u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek

Na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 120g drobnego cukru
  • 80g masła 


Wykonanie:

Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać - ja zrobiłam to bez użycia miksera, co podobno jest rzeczą nie wskazaną przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone w tortownicy było dość wysokie.