wtorek, 10 czerwca 2014

MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I BORÓWKAMI

Podobno z ciastem na maślance jest tak, że jednym wychodzi całe życie i uważają, że jest to najłatwiejsze ciasto świata a innym nie wychodzi nigdy. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. 
Jedno jest pewne: ciasto jest szybkie, łatwe i baaaardzo pyszne, więc chociażby dlatego warto wypróbować przepis. 
Mój przepis zaczerpnięty jest z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki.
Bardzo dokładnie i szczegółowo zasady postępowania z ciastem na maślance, jogurcie czy kefirze opisała Danusia na blogu Co mi w duszy gra.


Po wyjęciu z piekarnika mimo, że ciasto ładnie urosło była chwila rozterki: jest zakalec czy nie ? 😕


I radość po wykrojeniu pierwszego kawałka 😁 Nieee ma 😊😉


Składniki:

  • 350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka)
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego
  • 1 szkl maślanki naturalnej
  • 1/2 szkl oleju
dowolne owoce: u mnie 5 łodyg rabarbaru i 100g borówek

Na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 120g drobnego cukru
  • 80g masła 


Wykonanie:

Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać - ja zrobiłam to bez użycia miksera, co podobno jest rzeczą nie wskazaną przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką. Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone w tortownicy było dość wysokie.





6 komentarzy:

  1. Witaj Helenko. Ja podobne ciasto piekę już od lat i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby wyszedł zakalec. Trzeba tylko przestrzegać dwóch warunków i ciasto wychodzi pyszne. Tak mi narobiłaś smaka, że zaraz się biorę za robotę.
    Miłego poranka z "ciastą i kawkiem"- ha, ha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Danusiu :) ja nie ukrywam, że zdarzyło mi się jeden jedyny raz, że zakalec był pokazowy! Do dziś nie wiem, co zrobiłam nie tak. Na szczęście to był tylko jeden raz. Ciacho jest szybkie i pyszne, więc zmieniam tylko owoce i piekę.. piekę.. piekę ...
      Kochana - a zdradź jakie to są 2 warunki :)) bo jednak wielu osobom w tego typu ciastach wychodzi zakalec. Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  2. Ciasto piękne, ale zdziwił mnie brak cukru w przepisie. Robię bardzo podobne z wykorzystaniem zarówno maślanki, jak i jogurtu, czy kefiru, a czasem wszystkiego po trochu. Czasem wykładam owoce na wierzch, pod kruszonkę, a czasem mieszam z ciastem, zawsze jednak smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Nadiu za "wyłapanie" błędu - cukier oczywiście jest obowiązkowy :)) już poprawiłam :)) Ja osobiście takie ciacha uwielbiam bez względu na to, czy owoce są na wierzchu czy w środku. Pozdrawiam i zapraszam ponownie :))

      Usuń
  3. Pięknie wygląda, muszę skusić się na to ciasto, ale z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń