wtorek, 3 czerwca 2014

DROBIOWE KĄSKI W CHIPSOWEJ PANIERCE

Trochę inna wersja drobiowych filecików, może mniej zdrowa - przez panierkę z chipsów, ale od czasu do czasu można zaszaleć i trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia prawda? 
Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.
 Polecam!




Składniki:

  • 500g drobiowego fileta
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 80g chipsów paprykowych (u mnie 1 duża paczka laysów)
  • olej



Wykonanie:


Filet z piersi kroimy w dużą kostkę. Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 h.  Jajka  rozkłócamy z mlekiem lekko solimy. Chipsy rozkruszamy - można to zrobić wałkiem do ciasta, albo po prostu pokruszyć przez paczkę. Kąski kurczaka panierujemy w jajku a następnie z pokruszonych chipsach. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron do zrumienienia.