czwartek, 29 maja 2014

CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH A'LA SERNIK

Sernik bez sera? Brzmi trochę,  jak jakiś wytwór kuchni molekularnej 😉
 Ale spokojnie nie będzie w przepisie ciekłego azotu, jadalnego szkła czy innych wynalazków ... a głównym i tajemniczym składnikiem ciasta jest nasz rodzimy jogurt 😊
W połączeniu z budyniem, cukrem i jajkami stworzył chudszą i lżejszą wersję sernika, która nie ustępuje swoim smakiem tradycyjnemu sernikowi.

Zapraszam zatem na ciasto z jogurtów greckich a'la sernik 😉



Składniki na spód:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 2 szklanki mąki 
  • 3 żółtka
  • 100 g Kasi
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao

Wykonanie:

Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min.

Składniki na masę serową:

  • 2 duże jogurty greckie ( po 400g)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru 
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • aromat cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g skórki pomarańczowej


Wykonanie:

Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj  budyń oraz proszek do pieczenia i aromat. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj  ją z pozostałą masą. Na koniec dodać skórkę pomarańczową. 
Tortownicę wyklej schłodzonym ciastem (spód i brzegi). Do środka wylej masę jogurtową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st i piecz ok 1h. Wystudź w uchylonym piekarniku.