środa, 28 maja 2014

DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI

Gulasz drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik.
 Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe.






Składniki:

  • 500g filetu z kurczaka
  • 300g brązowych pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • śmietana 12%
  • bulion
  • koperek lub szczypiorek



Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem.





SZPINAK Z CZOSNKIEM I SZYNKĄ

O tym, że szpinak naładowany jest wszelakimi witaminami, ma właściwości lecznicze i zbawiennie działa na nasz organizm - nie będę Was przekonywać. Wbijali nam to w szkole od wczesnego dzieciństwa,
 i chyba z ... odwrotnym skutkiem 😑
Jego kulinarny wygląd nie jest najprzyjemniejszy, stąd też pewnie  wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną. 
Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie: 
podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany ❤
i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce.


Składniki:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • łyżka klarowanego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • 200g szynki
Wykonanie:

Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków szpinak. Podsmażamy go mieszając.




 W trakcie smażenia szpinak puszcza dużo wody, smażymy do momentu, kiedy woda odparuje. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 



Pysznie komponuje się z jajkiem sadzonym lub jak u mnie z jajkiem w koszulce :)






Czas na szpinak 4!