środa, 28 maja 2014

DROBIOWY GULASZ Z PIECZARKAMI

Gulasz drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik.
 Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe.






Składniki:

  • 500g filetu z kurczaka
  • 300g brązowych pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • śmietana 12%
  • bulion
  • koperek lub szczypiorek



Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem.





13 komentarzy:

  1. Lubię takie fajne, lekkie dania. I choć wolę bez śmietany to na taki chętnie bym się skusiła. Idę po widelec ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noo a ja niestety jestem "śmietankowa" chociaż wiem, że nie powinnam ... ale ... co zrobić ... jak lubię? :)))

      Usuń
  2. przepyszne, pochłonęliśmy dziś na obiad :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, jestem początkującym kucharzem :) podpowiedzcie proszę jak zrobić bulion? Przepis brzmi smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zajrzyj tu: http://walijskiepichcenie.blogspot.co.uk/2013/06/domowy-bulion-warzywny.html :) Ja staram się mieć zawsze pojemniczek takiego bulionu zamrożonego albo litrowy słoik w lodówce. W razie potrzeby wyciągam i mam :)) Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdy spędza pół dnia w kuchni na gotowaniu, więc i bulionu może nie mieć. Ale jak podsmażone mięsko podlejesz wodą, dorzucisz liść laurowy, ziele angielskie to też będzie ok. Pozdrawiam

      Usuń
  4. A ile tego bulionu i smietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość bulionu zależy, ile chcesz uzyskać sosu :)) Podobnie ze śmietaną - jednemu wystarczy łyżka, inny doda pół szklanki. Dlatego przy śmietanie i bulionie nigdy nie podaję gramatury.

      Usuń
  5. Zamierzam wypróbować przepis na jutrzejszy obiad :) ~ Karo

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast podsmazać możemy zamiennie ugotować mieso?

    OdpowiedzUsuń