Gulasz drobiowy to szybki i bardzo prosty pomysł na smakowity obiad. Można go urozmaicić pieczarkami (tak ja zrobiłam) i wtedy powstanie pyszny pieczarkowy sosik.
Z ziemniakami, kluskami, ryżem czy makaronem stworzy nam pożywne, ale nie obciążające żołądka danie obiadowe.
- 500g filetu z kurczaka
- 300g brązowych pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej
- śmietana 12%
- bulion
- koperek lub szczypiorek
Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko sie zrumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie a bulion w większości odparowany. Dodajemy wtedy śmietankę 12%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem.
Lubię takie fajne, lekkie dania. I choć wolę bez śmietany to na taki chętnie bym się skusiła. Idę po widelec ;-)
OdpowiedzUsuńnoo a ja niestety jestem "śmietankowa" chociaż wiem, że nie powinnam ... ale ... co zrobić ... jak lubię? :)))
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńprzepyszne, pochłonęliśmy dziś na obiad :))))
OdpowiedzUsuńByło pyszne!
OdpowiedzUsuńcieszę się :-)
UsuńWitam, jestem początkującym kucharzem :) podpowiedzcie proszę jak zrobić bulion? Przepis brzmi smakowicie!!
OdpowiedzUsuńzajrzyj tu: http://walijskiepichcenie.blogspot.co.uk/2013/06/domowy-bulion-warzywny.html :) Ja staram się mieć zawsze pojemniczek takiego bulionu zamrożonego albo litrowy słoik w lodówce. W razie potrzeby wyciągam i mam :)) Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdy spędza pół dnia w kuchni na gotowaniu, więc i bulionu może nie mieć. Ale jak podsmażone mięsko podlejesz wodą, dorzucisz liść laurowy, ziele angielskie to też będzie ok. Pozdrawiam
UsuńA ile tego bulionu i smietany?
OdpowiedzUsuńIlość bulionu zależy, ile chcesz uzyskać sosu :)) Podobnie ze śmietaną - jednemu wystarczy łyżka, inny doda pół szklanki. Dlatego przy śmietanie i bulionie nigdy nie podaję gramatury.
UsuńZamierzam wypróbować przepis na jutrzejszy obiad :) ~ Karo
OdpowiedzUsuńCzy zamiast podsmazać możemy zamiennie ugotować mieso?
OdpowiedzUsuńoczywiście :))
Usuń