wtorek, 27 maja 2014

MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI

Kolejne danie z młodą kapustą w roli głównej. 
Trzeba korzystać, zanim młoda ... stanie się stara, i twarda, i już nie taka pyszna. Ja korzystam ile się da! 
Dziś wersja z malutkimi pulpetami - danie bardzo pożywne, ale zarazem lekkie.  
U mnie bez zbędnych moim zdaniem dodatków w postaci ziemniaków czy pieczywa, ale dla bardziej "ziemniaczanych" proponuję towarzystwo 2-3 młodych ziemniaczków i ... obiad niebo w gębie 😍



Składniki na pulpety:
  • ok 500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
Ponadto:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • cukier (szczypta do smaku)
  • ocet winny (do smaku)
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę i majeranek oraz bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dolewamy do niej kilka łyżek przegotowanej wody. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpety. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Jeśli mam w lodówce jakieś zalegające warzywa też wrzucam je do wody. Bulion będzie jeszcze smaczniejszy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy  uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć  pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy, a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę wraz ze startą na oczkach marchewką. Gotujemy ok 15 minut. Kiedy jest już miękka, wodę odlewamy, a kapustę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i octu winnego.  Posypujemy obficie posiekanym koperkiem i przekładamy do kapusty ugotowane wcześniej pulpety.