środa, 21 maja 2014

MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASĄ I KOPERKIEM

Młoda kapusta z kiełbasą to rzecz, którą mogłabym jeść i jeść i ... 
 jeść ❤ Czekam na to danie dosłownie cały rok. 
U-wiel-biam! 
Na ciepło - jako dodatek do obiadu, ale też kiedy już ostygnie i jest chłodna. Przepis jest dziecinnie prosty, a cały sukces tkwi w odpowiednim jej doprawieniu, i  koniecznie dodaniu duuużej ilości świeżego, posiekanego koperku 😊



Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • kawałek dobrej wędliny
  • 1 cebula
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet winny (do smaku)
  • koper
Wykonanie:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości (ok 15 minut, tak, aby nie była rozgotowana). Odcedzamy. W tym czasie na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy stanie się szklista dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki dowolną wędlinę. Podsmażamy całość dość mocno, po czym przekładamy do ugotowanej kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu najlepiej winnego. Dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku i ... voila! - pyszna młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy gotowa!