wtorek, 20 maja 2014

PIKANTNA ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. 
To nie tylko bomba witaminowa ale i wspaniały element diety wegetariańskiej (zawiera sporą dawkę białka) oraz diety ... odchudzającej (zawiera niski indeks glikemiczny i dużo błonnika). 
Dla osób robiących coś z soczewicy po raz pierwszy nadmienię, że nie trzeba jej moczyć wcześniej - wystarczy przebrać, wypłukać i gotować ok 20 minut. 
Pikantna zupa z zielonej soczewicy porwała mnie całkowicie ...
pożywna, lekko ostra i zarazem słodka od pomidorów.
Wypróbujcie przepis koniecznie i napiszcie, czy podzielacie moją opinię :))

Tak więc ... do dzieła!



Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 200g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym bez skóry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól

Wykonanie:



Z udek, warzyw i czosnku gotujemy wywar. Udka wyjmujemy i obieramy z mięsa, które wrzucamy z powrotem do bulionu. Ugotowane warzywa kroimy w kostkę i również wrzucamy do wywaru.  Następnie do bulionu dodajemy  wypłukaną soczewicę oraz pomidory. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, obie papryki. Gotujemy mieszając od czasu do czasu ok 20 minut. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, papryką. 




BABECZKI MARMURKOWE

Odpowiednio wilgotne, odpowiednio słodkie i ... w ogóle odpowiednie do filiżanki gorącej kawy :) 
Takie są marmurkowe babeczki.
 Proste wykonanie (jak większość babek), nie wymaga od nas ani wielkich umiejętności ani zbyt wielu wyszukanych składników, tak więc jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego - z pieczeniem i stygnięciem 2 godzinki i już rozkoszujemy się domowym wypiekiem :)))







Składniki: (na 8 dużych babeczek)
  • 4  jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. oleju
  • 4 łyżki mleka 
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao


Wykonanie:


Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz aromat ubić do puszystości. 
Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Pod koniec ubijania dolewać partiami olej. 1/3 ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać do niego kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek natłuścić i obsypać mąką. Do każdej z nich włożyć 2 łyżki jasnego ciasta oraz na wierzch jedną łyżkę ciemnego. Delikatnie zamieszać, aby w babeczkach postały esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st i piec ok 30 minut.
Oczywiście zamiast babeczek możemy upiec najzwyczajniej babkę w formie z kominkiem lub w podłużnym "korytku".