Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych.
To nie tylko bomba witaminowa ale i wspaniały element diety wegetariańskiej (zawiera sporą dawkę białka) oraz diety ... odchudzającej (zawiera niski indeks glikemiczny i dużo błonnika).
Dla osób robiących coś z soczewicy po raz pierwszy nadmienię, że nie trzeba jej moczyć wcześniej - wystarczy przebrać, wypłukać i gotować ok 20 minut.
Pikantna zupa z zielonej soczewicy porwała mnie całkowicie ...
pożywna, lekko ostra i zarazem słodka od pomidorów.
Wypróbujcie przepis koniecznie i napiszcie, czy podzielacie moją opinię :))
Tak więc ... do dzieła!
Pikantna zupa z zielonej soczewicy porwała mnie całkowicie ...
pożywna, lekko ostra i zarazem słodka od pomidorów.
Wypróbujcie przepis koniecznie i napiszcie, czy podzielacie moją opinię :))
Tak więc ... do dzieła!
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 200g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 puszki pomidorów w sosie własnym bez skóry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka
- ostra papryka
- sól
Wykonanie:
Z udek, warzyw i czosnku gotujemy wywar. Udka wyjmujemy i obieramy z mięsa, które wrzucamy z powrotem do bulionu. Ugotowane warzywa kroimy w kostkę i również wrzucamy do wywaru. Następnie do bulionu dodajemy wypłukaną soczewicę oraz pomidory. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, obie papryki. Gotujemy mieszając od czasu do czasu ok 20 minut. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz