czwartek, 24 kwietnia 2014

GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM

Zdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia. 
Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ...






Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szkl gęstego soku pomidorowego (ew. koncentrat pomidorowy)
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
  • łyżka oleju
  • bulion



Wykonanie:

Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i  sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu.
Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym makaronem.