środa, 2 kwietnia 2014

EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI

Ten przepis to dla mnie bomba! ❤
Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie. 
W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy  najbardziej.
Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta. 
Polecam przepis - odkąd go znalazłam w jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika poszła w zapomnienie ... 😉



Składniki na ciasto: (na patelnię o średnicy 24 cm)
  •  20 g drożdży
  •  szczypta cukru
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  •  1/2  szklanki ciepłej wody
  •  2 łyżki oleju
  •  1 łyżeczka soli
Na wierzch: (wszystko co lubimy)
  • 100 g szynki
  • 1 mała cebula
  •  kilka  pieczarek
  •  starta mozzarella
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
 Na sos:
  •    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  •    1 łyżeczka pikantnego ketchupu
  •    2 łyżeczki wody
  •    szczypta soli
  •    bazylia
  •    papryka ostra
  •    oregano
Wykonanie:

Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut).
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, wodę, sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na oleju pokrojoną cebulę, pieczarki oraz pokrojoną szynką. Masę solimy, pieprzymy, odlewamy ew. wodę, którą puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy  je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt. 
Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz  placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut. 



Po tym czasie pizza powinna być gotowa, a ser ładnie rozpuszczony.