sobota, 29 marca 2014

SERNIK GOTOWANY


Sernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. 
Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka. Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy  miodowe placki. Myślę, że ten serniczek niesłusznie odszedł w zapomnienie, wyparty przez 1000 innych słodkich nowinek... czas  więc odświeżyć przepis.





Składniki: (na tortownicę 23 cm)

  • 1 kg białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka)
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła o wadze 200g
  • 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód
  • aromat cytrynowy
  • bakalie

Wykonanie:

Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Masę zagotowujemy. Gotujemy całość około 15 minut (od zagotowania) na małym ogniu, ciągle mieszając. Budynie rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową.
Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.