sobota, 29 marca 2014

SERNIK GOTOWANY


Sernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. 
Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka. Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy  miodowe placki. Myślę, że ten serniczek niesłusznie odszedł w zapomnienie, wyparty przez 1000 innych słodkich nowinek... czas  więc odświeżyć przepis.





Składniki: (na tortownicę 23 cm)

  • 1 kg białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka)
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła o wadze 200g
  • 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód
  • aromat cytrynowy
  • bakalie

Wykonanie:

Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Masę zagotowujemy. Gotujemy całość około 15 minut (od zagotowania) na małym ogniu, ciągle mieszając. Budynie rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową.
Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin.





42 komentarze:

  1. tydzień temu zrobiłam taki serniczek pierwszy raz i musze przyznac jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Parę lat temu dostałam przepis na sernik gotowany, ale nigdy jeszcze go nie robiłam... Twój mnie zachęca do wypróbowania przepisu. Pięknie wygląda:)
    W wolnej chwili zapraszam w moje skromne progi http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za miłe słowa :) koniecznie wypróbuj przepis! chętnie wpadnę do Ciebie, pobuszować na blogu :))

      Usuń
  3. Pieknie Ci wyszedł ten serniczek. Ja jeszcze do 6 kwietnia muszę poczekać z pichceniem.
    Pozdrawiam bardzo słonecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, wypoczywaj także i od kuchni, jak wrócisz to wpadniesz w wir przygotowań przedświątecznych :) i nadrobisz zaległości... pozdrowionka!

      Usuń
  4. pysznie wygląda. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze w końcu wypróbować gotowany sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takiego nie próbowałam... Koniecznie muszę nadrobić, bo kusisz ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj koniecznie :) taki serniczek bez pieczenia jest bardziej "serowy" niż te pieczone tradycyjnie :)

      Usuń
  7. Bardzo bym chciala zrobić ten sernik ale przeraza mnie gotowanie tego wszystkiego. Tzn zastanawiam się czy nie zrobią się gluty czy coś podobnego😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać w przekroju - glutów brak :) I chyba nie ma bardziej prostego przepisu na sernik .... spróbuj :)

      Usuń
    2. Skoro tak mówisz.. 😊 zrobię go na święta bez wcześniejszej próby... Chcę wierzyć, że się mi uda... 😊

      Usuń
    3. koniecznie daj znać jak wyszedł :)

      Usuń
  8. Robie wlasnie drugi;) ten wczorajszy wsuneli caly i mlaskali😊 dzieki😊 wesolych swiat😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uff... no to mogę ... spać spokojnie :) że smakował.Tobie również wesołych i smacznych oczywiście! :-)

      Usuń
  9. chcę zrobić ten pysznie wyglądający sernik (pierwszy raz) i chciałabym zapytać..czy na pewno taka ilośc budyniu do zagęszczenia masy starczy? To pewne, że się nie bedzie rozlatywał? Czy jednak lepiej podać więcej np. budyń + łyżka mąki ziemniaczanej? z góry dziekuje za odopwiedz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz bardziej ścisły możesz dodać dodatkowo łyżkę mąki:) - będzie bardziej ścisły. Ale i bez tego po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce można go spokojnie kroić :)) nie rozlatuje się :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziekuję bardzo za odpowiedź - na pewno zrobię w takim chyba nez modyfikacji przepisu :) i ciekawi mnie również angielskie ciasto cytrynowe spróbuje ;) Super blog !

      Usuń
    3. dzięki za miłe słowa - zapraszam jak najczęściej :))

      Usuń
    4. A ja zrobiłam z dodatkiem mąki ziemniaczanej i mimo to cały się rozpływał, nie wyglądało to apetycznie. Musiałam, niestety, wyrzucić do smietnika, bo nikt nie chciał tego jeść :-(

      Usuń
    5. Przykro mi, nie wiem co mogło być powodem, może ser był bardziej mokry, albo za wcześnie go pokroiłaś? Mój sernik jak widać dokładnie w przekroju był mięciutki, ale absolutnie się nie rozpływał. Robiłam go już kilkakrotnie i zawsze się udaje.

      Usuń
  10. Ślinka mi cieknie na widok tego sernika :) na pewno wypróbuje przepis mam tylko pytanie jaką dużą masz blachę tortową ?

    OdpowiedzUsuń
  11. A gdyby zrobic warstwa ciastek,warstwa sera,znowu warstwa ciastek,ser i ciastka,a na to polewa krowkowa??? Mmmmmm....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z tym serniczkiem gotowanym spokojnie można kombinować :) W PL jadłam u koleżanki wersję: petit beurre - sernik- petit beurre i biały lukier też było bardzo smacznie :)

      Usuń
  12. Własnie ugotowałam sernik masa wyglada oblednie i pewnie tak smakuje juz nie moge sie doczekaz az go spróbuje - dziekuje ;) Jednak mam ważne pytanie i prosze o szybka odpwiedz czy musze trzymac go w lodówce przez caly czas od zrobienia? Wesolych Swiat ! Nadia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadiu - ja trzymałam go w lodówce, nie wiem czy masz jakieś inne chłodne pomieszczenie? Jeśli nie, to po dobrym schłodzeniu proponuję spróbować trzymać go poza lodówką, a jak zobaczysz, że zmienia konsystencję, to buch go do lodówki :)) Dla Ciebie również Wesołych Świąt!

      Usuń
  13. Serniczek pyszny i szybki,mojej mamie bardzo smakował, nam też.Teraz szukam inspiracji na Nowy Rok. JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Justynko, że do mnie zaglądasz ;-) i, że sernik "wypalił" pozdrawiam :))

      Usuń
  14. Od kiedy zrobiłąm ten sernik po raz pierwszy w domu pojawia sie regularnie na uroczystościach. Przepis idelany , nic nie trzeba modyfikowc i bać sie że bedzie za rzadki. Trzeba tylko odpweidnio dlugo gotowac (15 min od zagotwania a nie gotowac 15 min bo to roznica) POLECAM serdecznie i dziekuje ! :) Nadia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał :) Ja też bardzo lubię smak tego sernika. Pozdrawiam:))

      Usuń
  15. Czy nic się nie przypala?

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie przepadam za pieczeniem, a uwielbiam wszystkie serowniki więc to ciasto w sam raz dla mnie do zrobienia. Wszystkie składniki akurat mam więc go sobie zrobię w prezencie na urodziny :)
    Ps. ser przed gotowaniem dawać prosto z lodówki, czy lepiej w temperaturze tzw.otoczenia? czy z jajek nie nie zrobi się jajecznica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura sera w tym przepisie nie jest istotna, może być prosto z lodówki. Co do jajecznicy, bądź spokojna, nie zrobi się . Trzymam kciuki, aby ciasto wyszło idealnie, no, i żeby oczywiście smakowało ;-)

      Usuń