wtorek, 25 marca 2014

DOMOWY PAPRYKARZ Z RYŻEM

Jeśli lubicie wędzoną makrelę, a  znudziła wam się jej tradycyjna forma, zapraszam do zrobienia pysznego, domowego paprykarza.
 Jest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem 
będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie.




Składniki:
  • 1 woreczek ugotowanego białego ryżu
  • 2 wędzone makrele
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • pieprz, sól
  • cukier

Wykonanie: 


 Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki -  mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Serwujemy na kanapkach. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.