wtorek, 25 marca 2014

DOMOWY PAPRYKARZ Z RYŻEM

Jeśli lubicie wędzoną makrelę, a  znudziła wam się jej tradycyjna forma, zapraszam do zrobienia pysznego, domowego paprykarza.
 Jest on o niebo lepszy niż ten z puszki, a przede wszystkim zrobiony jest z pełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem 
będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie.




Składniki:
  • 1 woreczek ugotowanego białego ryżu
  • 2 wędzone makrele
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • pieprz, sól
  • cukier

Wykonanie: 


 Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy widelcem. Cebule  kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki -  mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec dodajemy rozdrobnioną makrelę, mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Serwujemy na kanapkach. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia.



12 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie. Nie robiłam nigdy z wędzoną rybą, tylko z gotowaną na parze ale wypróbuję kiedyś twój przepis bo mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Pasta wygląda wspaniale - mam pytanie czy zamiast ryżu białego można użyć ryżu brązowego ( u mnie w rodzinie preferuje się ryż brązowy)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) ja następnym razem zrobię z kasza jaglaną, myślę, że też wyjdzie pysznie! :)

      Usuń
  3. Spróbuję, na pewno.Proste, szybkie i zdrowe,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Robilam dzisiaj ten paprykarz.Jest pyszny.Dziekuje za przepis.Elzbieta

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, uwielbiam paprykarz, ale ten sklepowy pozostawia wiele do życzenia, za to Twój... już mi ślinka leci, zapisuję do ulubionych i jeszcze w tym tygodniu zrobię. Zamelduję jak będzie gotowy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak Twoje odczucia smakowe, bo ja się w nim ... zakochałam ;-)

      Usuń
  6. Mam jeszcze pytanko: czy można go jakoś spasteryzować, obawiam się, że wyjdzie dość dużo, a nie chciałabym żeby się zmarnował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, porcja jest dość duża. Myślę, że spokojnie możesz go pasteryzować, 10 minut od zagotowania powinno wystarczyć. Pozdrawiam :))

      Usuń
  7. Helenko, melduję się tak jak obiecałam. Paprykarz... "niebo w gębie", zakochałam się w nim podobnie jak i Ty. Tylko odrobinę pozmieniałam, mam nadzieję, że nie będziesz miała mi tego za złe. Zapraszam do mnie, sama zobacz... http://prostoiswojsko.blogspot.com/2014/08/paprykarz-domowy.html . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń