poniedziałek, 24 marca 2014

GOTOWANA SZYNKA

 Wielokrotnie przymierzałam się do wypróbowania przepisu, który już od dawna krąży w internecie,  ale nie ukrywam, że z pewną dozą nieśmiałości 😉
Myślałam: gotować tylko 5 minut??! Przecież ona będzie surowa - szkoda marnować mięso. Aż w końcu zdecydowałam - teraz albo nigdy.
 I bardzo się cieszę, że w końcu nastąpiło to TERAZ, bo szynka jest rewelacyjna. 
Mięciuteńka, soczysta, różowa w środku - rewelacyjna na zimno kanapki. Super smakuje z chrzanem lub z ogórkiem kiszonym, a polewając ją sosem otrzymamy rewelacyjne danie obiadowe ❤


Składniki:
  • szynka wieprzowa (moja ok. 1,3 kg)
  • 2 litry wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • ½ łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziarenek  jałowca 


Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz ziołowy, cukier, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy . Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listki laurowe i jałowiec.
Szynkę myjemy. O ile jest to ładny okrągły kawałek to po prostu wkładamy ją do zalewy, a jeśli nasza szynka nie jest idealnie okrągła to przed włożeniem do garnka należy ją związać kuchennym  sznurkiem, aby nadać jej ładnieszy kształt. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy od momentu zagotowania przez 5-7 minut, po czym wyłączamy gaz i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin.  Po tym czasie ponownie włączamy gaz pod garnkiem i znowu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kolejne 5-7 minut i zostawiamy w zalewie do całkowitego ostygnięcia.